HavlíčkůvBrodDnes.cz
HavlíčkůvBrodDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Ahoj Nachbar! Výstava české karikatury v dolnorakouské Kremži

05.06.2018
Od neděle 3. června 2018 až do 20. ledna 2019 je pro všechny příznivce karikatury a obrazové satiry v dolnorakouské Kremži, v prostorách prestižní organizace Karikaturmuseum Krems, otevřená výstava "Ahoj Nachbar! Satire und Karikaturen aus Tschechien". Výstavu mapující současnou českou satiru a karikaturu připravila Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě, kurátorkou výstavy je na české straně historička umění havlíčkobrodské galerie Daniela Růžičková a za rakouskou stranu umělecký ředitel Muzea karikatury Gottfried Gusenbauer.
Pozvánka | Foto: galeriehb.cz
Vernisáž se uskutečnila v sobotu 2. června 2018. Za Kraj Vysočina patřilo úvodní slovo Janě Fischerové, náměstkyni hejtmana pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů a v zastoupení hejtmanky spolkové země Dolní Rakousko Johanny Mikl-Leitner paní Petře Bohuslav, zemské radní pro oblast hospodářství, cestovní ruch a sport.

"Tato výstava je prvním z výstavních projektů připravených příspěvkovými organizacemi pro letošní rok v rámci kulturní spolupráce Kraje Vysočina a spolkové země Dolní Rakousko. Jsem moc ráda, že je to právě výstava "Ahoj Nachbar!", která výstavní počiny 2018 otevírá a kterou se dnes společně prezentují tak prestižní organizace jakými jsou Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě a Karikaturmuseum Krems. Karikatura je navíc oborem, který je svými vyjadřovacími prostředky dostatečně srozumitelný i beze slov," zahájila svoji řeč Jana Fischerová.

K výstavě samotné velmi poutavě promluvila kurátorka havlíčkobrodské galerie Daniela Růžičková a její vstup byl hmatatelným důkazem, že vedle geografické blízkosti a společné historie je i právě téma karikatura, jako specifický typ uměleckého díla, oběma regionům velmi blízké.

Petra Bohuslav ve svém projevu vyjádřila velkou podporu kulturním výměnám v rámci obou regionů, kdy kultura a cestovní ruch jsou významnými oblastmi pro rozvoj obou regionů a uvedla, že smích spojuje, humor překonává všechny hranice a v tomto smyslu je Karikaturmuseum Krems pevným bodem i pro jakoukoliv další spolupráci.

Vernisáže výstavy se osobně zúčastnil také jeden ze sedmi vystavujících umělců Josef Blecha, který dal nahlédnout všem zainteresovaným do svého světa humoru.

Hudební doprovod v podání jihlavského jazzového dua Bee Band, Přemysla Hrubého a Martina Chaloupky, byl několikrát oceněn patřičným potleskem.

K výstavě připravilo Karikaturmuseum Krems doprovodný program v podobě komentovaných prohlídek: výstavou tak provede i další z vystavujících umělců Jiří Slíva, a to 8. července, a 28. října opět kurátorka výstavy Daniela Růžičková.

Přeshraniční výstavní projekty jsou viditelným výstupem naplňování Dohody o spolupráci mezi spolkovou zemí Dolní Rakousko a kraji Jihomoravským, Jihočeským a Krajem Vysočina v oblasti kultury. Prvním oficiálním dokumentem zachycujícím vzájemnou spolupráci Kraje Vysočina se spolkovou zemí Dolní Rakousko je bilaterální dohoda z roku 2002. Zásadními mezníky pro rozvoj spolupráce obou regionů v kulturní oblasti pak byly Dolnorakouská zemská výstava ""Rakousko. Česko. Rozděleni - odloučeni - spojeni" v roce 2009, jejíž koncept přesáhl hranice Dolního Rakouska a propojil Raabs a Horn s Telčí v Kraji Vysočina, následoval velmi úspěšný tříletý projekt Porta culturae sledující kulturní dění Vysočiny, Dolního Rakouska, kraje Jihočeského a Jihomoravského. Novou výzvou k prohloubení kulturní spolupráce těchto regionů je aktuálně otevřený projekt I-CULT: Mezinárodní kulturní platforma.

Více informací o výstavě Ahoj Nachbar! je k dispozici na www.galeriehb.cz.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Kraj Vysočina projedná vyšší podporu Mezinárodnímu festivalu dokumentárních filmů

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, jehož partnerem je Kraj Vysočina, by měl být příští rok, podle slov ředitele festivalu Marka Hovorky, prodloužen z šesti na deset dní. Organizátoři tak reagují na rostoucí počet diváků, limitované ...

Letní prázdninová soutěž Déčka již po osmé, tentokrát s podtitulem Konec telky?!

Stejně jako v předchozích letech přichází Déčko s letní prázdninovou hrou pro celou rodinu, tentokrát s podtitulem Konec telky?! Principem je motivova ...

Vlajkonošem sportovní výpravy z Vysočiny na Olympiádu dětí a mládeže je legendární hokejista Patrik Eliáš

Sportovní výprava v barvách Kraje Vysočina čítající 82 sportovců dnes zahájila tažení k získání olympijských medailí. V Královehradeckém kraji začala ...

Muzeum Vysočiny pořádá výstavu k národnostním menšinám na Havlíčkobrodsku

Až do poloviny ledna příštího roku je v Muzeu Vysočiny Havlíčkův Brod k vidění výstava s názvem Národnostní menšiny na Havlíčkobrodsku a jejich svátky ...

V sobotu 15. října uvede Horácké divadlo Jihlava další premiéru

Hra Fabian autora Ericha Kästnera v dramatizaci Romana Sikory, to je nová česká premiéra, kterou uvede v sobotu 15. října 2022 na velké scéně Horácké ...





Středa 24.4.2024
Kraj Vysočina
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes