HavlíčkůvBrodDnes.cz
HavlíčkůvBrodDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Vítr odnášel střechy a lámal stromy, hasiči vyjeli hasiči celkem ke 2 872 událostem

11.03.2019
Od včerejší 14,00 hodiny, kdy byla vydána výstraha ČHMÚ vyjeli hasiči ke 2 872 událostem, při kterých především odstraňovali popadané stromy a větve, utržené střešní krytiny apod. Do půlnoci vyjížděli hasiči k 1 617 případům, od půlnoci do 06,00 hodiny ranní k 1 255 událostem.
Vítr lámal stromy a poškozoval střechyFoto:
Na větrnou smršť byli připraveni nejen hasiči v terénu, ale také příslušníci na krajských operačních a informačních střediskách. Kvůli výstraze meteorologů byla posílena noční směna a linka 112 byla po celý večer i noc plně vytížena.

Nejvíc výjezdů měli hasiči v Jihočeském, Plzeňském a Středočeském kraji. Zde byla situace nejhorší ještě včera večer a zhruba do půlnoci. Jak vítr postupovat přes Českou republiku, přidávaly se kraje Ústecký, Královéhradecký, Liberecký a na konec Vysočina a kraj Jihomoravský.

V tuto chvíli se situace mírně uklidňuje, od 6,00 do 8,00 hodin vyjížděli hasiči k 361 událostem. Nejvíc událostí je v tuto chvíli na východě naší republiky, nejvíc v Moravskoslezském kraji, kde jich aktuálně řeší přes 70.

Likvidace následků nočního větru bude pokračovat během celého dnešního dne.

Nejčastěji hasiči odstraňovali popadané stromy a větve. Ty padaly na vše, co jim přišlo do cesty.

Strom například zastavil dopravu ještě včera odpoledne na trati u Jindřichova Hradce, kde muselo být evakuováno 15 osob a pozdě večer spadnul strom na trať u Mnichova Hradiště, zde bylo evakuováno 30 osob.

V mnoha případech museli hasiči rozřezávat stromy, které spadly na zaparkovaná auta. Například před půlnocí spadl strom na pět zaparkovaných vozidel v ulici Ukrajinská v Praze 10. Hasiči kmen rozřezali motorovou pilou. Na dvě zaparkovaná vozidla spadl strom také v Olomouci. A několika stromů spadlo na více vozidel ve Šternberku.

Hasiči vyjížděli také k dopravním nehodám, při kterých narazilo auto do stromu. Například jen ve Středočeském kraji bylo takových případů hned 13.

Vítr lámal nejenom stromy, ale poškozoval také střechy. V Královéhradeckém kraji v Železnici spadl uvolněný plech ze střechy na osobní vůz, v Solnici pak hasiči zajišťovali odtrženou střechu z objektu kravína. Střecha skončila v sousedním areálu, kde poškodila jiný objekt. Hasiči museli na střeše kravína strhnout část lepenky. Ve Vamberku pak uvolnil vítr plechovou střechu i se solárními panely.

V pražských Nuslích museli pražští hasiči evakuovat přibližně 100 osob z bytového domu z důvodu nebezpečí pádu lešení a střechy. Lidé byli evakuováni autobusy HZS ČR.

V Olomouci na vlakovém nádraží došlo k utržení větší části střechy z drážního objektu a došlo k pádu do kolejiště. V Šumperku na ulici Temenická došlo k utržení části plechové střechy, ta se zřítila na komunikaci.

V Javorníku na Jesenicku došlo k pádu stromu na dráty elektrického vedení a poté k zahoření trávy v okolí.

Mezi dalšími případy, ke kterým hasiči vyjížděli, byly utržené a popadané plechy, dráty a stromy do drátů elektrického vedení.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Správa železnic: Zrychlování havlíčkobrodské trati pokračuje

Modernizace další části trati z Brna do Havlíčkova Brodu může začít. Správa železnic vybrala jako zhotovitele stavby mezi Přibyslaví a Pohledem společnost Chládek & Tintěra, která podala nabídku ve výši 2 770 989 541 korun. Rekonstrukce osm ...

Na trati mezi Novým Městem na Moravě a Tišnovem nahradí vlaky dočasně autobusová doprava

Na trati Nové Město na Moravě - Tišnov dochází k poškození jízdních ploch motorových vozů. České dráhy jsou v kontaktu se Správou železnic a společně ...

ČEZ a Přibyslav chtějí společně rozvíjet větrné a solární elektrárny

Obce a města na Vysočině mají zájem o rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Město Přibyslav má přitom našlápnuto stát se jedním z inkubátorů transforma ...

V KD Jeřišno proběhne 1. ročník celorepublikové taneční soutěže pro děti z dětských domovů

V kulturním domě v obci Jeřišno se uskuteční první ročník taneční soutěže pro děti z dětských domovů. Novoveská pirueta se bude konat první jarní den ...

Na tržnici v Havlíčkově Brodě objevili veterináři u prodejce sýrů a masných výrobků závažná porušení hygieny

Veterinární inspektorky z Kraje Vysočina při kontrole v tržnici v Havlíčkově Brodě odhalily prodej masných a mléčných výrobků ve zcela nevyhovujících ...





Čtvrtek 28.3.2024
Kraj Vysočina
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes