HavlíčkůvBrodDnes.cz
HavlíčkůvBrodDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Cystická fibróza: nová naděje pro slané děti

11.02.2020
Cystická fibróza je vzácným geneticky podmíněným onemocněním, které se vyskytuje u jednoho z 4 500 narozených českých dětí. Léky cílené na příčinu onemocnění, tedy na gen pro funkci chloridového kanálu, jsou již k dispozici, ale čeští pacienti se k nim (zatím) nemohou dostat. Dnes narození pacienti, kteří jsou léčeni dostupnými metodami, mají naději přežít 40 let. Moderní genová terapie by jim mohla přinést vyšší kvalitu života a prodloužit jejich život.
Foto: pixabay.com
Mutace genů
"Cystická fibróza je vrozené onemocnění vyvolané mutacemi genu CFTR. Tyto mutace vedou k poruše CFTR proteinu, což je kanál na buněčné membráně řady orgánů, který má za úkol transportovat anionty, typicky chloridové ionty. Při této poruše dochází k postižení řady orgánů a také potních žláz, kdy pot obsahuje zvýšené množství soli," vysvětluje MUDr. Libor Fila, přednosta Pneumologické kliniky 2. LF UK a FN Motol.

Pacient mívá častý kašel a problémy s dýcháním (zrychlené dýchání, vykašlávání krve, rozšíření průdušek, nosní polypy a hvízdání), které způsobuje velmi hustý hlen, jenž napomáhá k uchycení a množení bakterií často rezistentních vůči běžným antibiotikům a chronické infekci dýchacích cest. Infekce a chronický zánět pak vede k náhradě normální tkáně v plicích za jizevnatou (fibrotickou) nefunkční tkáň. "Pro prognózu nemocných je rozhodující postižení dýchacích cest a plic, kdy se v průduškách hromadí vazký hlen, což má za následek chronickou infekci a zánět. Selhání plic je zodpovědné za 85 % případů úmrtí na cystickou fibrózu," doplňuje MUDr. Fila.

Kiss your baby!
"Moje dcera vypadala od narození jako normální zdravé dítě. Jen měla stále mastné stolice. Po sérii vyšetření ji ve třech letech diagnostikovali cystickou fibrózu. Bylo to roce 2000, kdy ještě nebyl zavedený novorozenecký screening pro CF. Od jeho zavedení se již může s léčbou pacienta začít prakticky okamžitě," vzpomíná na začátky nemoci Simona Zábranská, maminka pacientky s cystickou fibrózou, ředitelka pacientské organizace Klub nemocných cystickou fibrózou.

Jedním z ukazatelů nemoci je velmi slaný pot. Proto bývají pacienti s CF označováni jako slané děti. Na tom byla kdysi založena i laická diagnostika: "Kiss your baby!". Dochází také k opožděnému odchodu první stolice (smolky), k prodloužené novorozenecké žloutence a k velmi pozvolnému přibývání na váze. Charakteristické je také neprospívání i přes velkou chuť k jídlu. Stolice jsou objemné, mastné a nápadně páchnou. Na první pohled ale nepoznáte, že pacient trpí cystickou fibrózou.

Komplikovaná dostupnost léčby
Přes zlepšující se léčebné možnosti je CF zatím stále nevyléčitelným onemocněním. Léčba i nemoc samotná výrazně snižují kvalitu života. Současná léčba je totiž symptomatická a pro pacienta i jeho okolí náročná. Jejím cílem je především zmírnění obtíží, a proto jsou nutné každodenní inhalace a dechová rehabilitace. Při zhoršení zdravotního stavu je nutná hospitalizace, nitrožilní podávání antibiotik a kyslíková terapie. Nemocní také užívají trávicí enzymy a prospěšná je i strava s dostatkem kalorií a vysokým obsahem bílkovin. Po závažném poškození plic bývá nadějí na přežití plicní transplantace.

Léky cílené na příčinu onemocnění, tedy na nefunkční chloridový kanál, jsou již k dispozici, jde však o tzv. orphan drugs, tedy léky na vzácná onemocnění. "Dostupnost těchto specifických přípravků je však pro české pacienty komplikovaná a mnohdy omezená. Díky aktuálně projednávané vládní novele zákona o veřejném zdravotním pojištění se k nim dostanou transparentní cestou, snáze a především dříve," vysvětluje Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

"Nedostupnost inovativní léčby je pro pacienty s CF i jejich rodiny velmi frustrující. Nemocný, který je již v pokročilé fázi onemocnění, ví, že existuje léčba, která by mu pomohla, ale on se k ní nemůže dostat. Pacienti se tak zbytečně dostávají na čekací listinu pro transplantaci plic nebo se jí také nemusí dožít," uvádí závěrem paní Zábranská.

Nová legislativa. Nová naděje pro pacienty
Aktuálně diskutovaná vládní novela zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění přináší v oblasti léků na vzácná onemocnění zásadní změny. Právní řád nově uzná existenci léčiv pro vzácná onemocnění, stanoví specifické podmínky jejich vstupu do českého systému úhrad a zřídí nový poradní orgán při Ministerstvu zdravotnictví ČR, tzv. Ministerskou komisi. V té zasednou zástupci ministerstva a pojišťoven společně s odborníky a pacienty. Na základě jejího doporučení vydá ministr závazné stanovisko o daném léku.

"Pokud bude léčivo schváleno a zařazeno do systému úhrad ze zdravotního pojištění, mají pacienti vyhráno. Lék pro ně bude dostupný bez zbytečného odkladu tak dlouho, dokud bude potřeba," vysvětluje závěrem Jakub Dvořáček. Díky sdílení nákladů mezi farmaceutickými společnostmi a zdravotními pojišťovnami bude navíc zajištěna i dlouhodobá udržitelnost financování zdravotnického systému.
Autor: Ing. Markéta Kolanová
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Správa železnic: Zrychlování havlíčkobrodské trati pokračuje

Modernizace další části trati z Brna do Havlíčkova Brodu může začít. Správa železnic vybrala jako zhotovitele stavby mezi Přibyslaví a Pohledem společnost Chládek & Tintěra, která podala nabídku ve výši 2 770 989 541 korun. Rekonstrukce osm ...

Na trati mezi Novým Městem na Moravě a Tišnovem nahradí vlaky dočasně autobusová doprava

Na trati Nové Město na Moravě - Tišnov dochází k poškození jízdních ploch motorových vozů. České dráhy jsou v kontaktu se Správou železnic a společně ...

ČEZ a Přibyslav chtějí společně rozvíjet větrné a solární elektrárny

Obce a města na Vysočině mají zájem o rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Město Přibyslav má přitom našlápnuto stát se jedním z inkubátorů transforma ...

V KD Jeřišno proběhne 1. ročník celorepublikové taneční soutěže pro děti z dětských domovů

V kulturním domě v obci Jeřišno se uskuteční první ročník taneční soutěže pro děti z dětských domovů. Novoveská pirueta se bude konat první jarní den ...

Na tržnici v Havlíčkově Brodě objevili veterináři u prodejce sýrů a masných výrobků závažná porušení hygieny

Veterinární inspektorky z Kraje Vysočina při kontrole v tržnici v Havlíčkově Brodě odhalily prodej masných a mléčných výrobků ve zcela nevyhovujících ...





Čtvrtek 28.3.2024
Kraj Vysočina
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes