HavlíčkůvBrodDnes.cz
HavlíčkůvBrodDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

V nové jízdním řádu 2023 v Kraji Vysočina dochází na tratích pouze k drobným úpravám času odjezdů a příjezdů

07.12.2022
V neděli 11. prosince 2022 začne na železnici platit nový jízdní řád. Rozsah regionální dopravy Českých drah v Kraji Vysočina zůstane na stejné úrovni jako v současném jízdním řádu. Na jednotlivých tratích v regionu dochází pouze k drobným úpravám času odjezdů a příjezdů. Na trati 241 Znojmo - Okříšky budou nově o víkendech na většině spojů pravidelně nasazovány modernější soupravy. Nový jízdní řád bude platit do 9. prosince 2023.
Ilustrační snímek | Foto: Archiv ID
V období platnosti jízdního řádu 2023 ujedou regionální spoje Českých drah na území Kraje Vysočina 4,4 mil. vlakokilometrů. ČD v regionu denně vypraví v průměru 408 vlaků v pracovní dny a 288 v nepracovní dny. V celoročním průměru se jedná o 374 vlaků denně. S platností od 11. prosince 2022 dojde k rozšíření integrovaného dopravního systému VDV. Do integrovaného systému budou nově zařazeny všechny regionální vlaky v úseku Vlkov u Tišnova - Tišnov (trať 250) a v úseku Věžná - Tišnov (trať 256).

České dráhy začnou od nového jízdního řádu na většině víkendových spojů na trati 241 Znojmo - Okříšky pravidelně nasazovat místo motorových jednotek řady 814 Regionova modernější motorové vozy řady 841 RegioSpider. V souvislosti s postupným nasazováním jednotek Moravia Jihomoravského kraje bude dosud přímá linka Brno - Křižanov - Žďár nad Sázavou rozdělena v Křižanově a tyto nové jednotky budou zajišťovat vlaky z Křižanova do Brna a zpět. K této změně by mělo dojít v průběhu první poloviny roku, a to po dodání jednotek Moravia. Obnova vozidlového parku bude pokračovat i v samotném Kraji Vysočina. K zajištění provozu regionálních linek Českých drah na Vysočině se aktuálně vyrábí 6 nových elektrických a 9 nových motorových jednotek. Dodávky těchto vozidel se očekávají ve druhé polovině roku 2023.

Změny na jednotlivých tratích v Kraji Vysočina

Na základě požadavku Kraje Vysočina dochází od 11. prosince 2022 k následujícím změnám:

Trať 212 Světlá nad Sázavou - Ledeč nad Sázavou (- Čerčany)

- Na této trati na území Kraje Vysočina nedochází k žádným podstatným změnám. Počet vlaků ani jejich datová omezení se nemění.

- Vzhledem ke změně koncepce ve Středočeském kraji na trati 221 Praha - Benešov u Prahy budou upraveny časové polohy vybraných vlaků na trati 212, především v úseku Čerčany - Ledeč nad Sázavou, tak, aby byly udrženy přípojové návaznosti.

- S platností od 1. července 2023 (po ukončení jízdy odklonových vlaků dálkové dopravy přes Vysočinu v souvislosti s opravami traťového úseku Brandýs nad Orlicí - Ústí nad Orlicí) dojde zkrácením pobytu v železniční stanici Světlá nad Sázavou k urychlení vybraných vlaků jedoucích na rameni Ledeč nad Sázavou - Světlá nad Sázavou - Havlíčkův Brod (dřívější odjezdy ze stanice Světlá nad Sázavou do Havlíčkova Brodu).

Trať 224 Horní Cerekev - Obrataň - (- Tábor)

Na této trati nedochází k žádné změně. Počet vlaků ani jejich datová omezení se nemění.

Trať 225 (Veselí nad Lužnicí -) Horní Cerekev - Jihlava - Havlíčkův Brod

Na této trati nedochází k žádné změně. Počet vlaků ani jejich datová omezení se nemění.

Trať 227 Kostelec u Jihlavy - Telč (- Slavonice)

Na této trati nedochází k žádné změně. Počet vlaků ani jejich datová omezení se nemění.

Trať 230 Havlíčkův Brod - Světlá nad Sázavou (- Kolín)

- Na této trati dojde pouze k drobným časovým úpravám jednotlivých vlaků, jejichž cílem je zachovat či vylepšit přípojové vazby v Havlíčkově Brodě a Kolíně.

- Počet vlaků ani jejich datová omezení se nemění.

- S platností od 1. července 2023 (po ukončení jízdy odklonových vlaků dálkové dopravy přes Vysočinu v souvislosti s opravami traťového úseku Brandýs nad Orlicí - Ústí nad Orlicí) dojde zkrácením pobytu v železniční stanici Světlá nad Sázavou k urychlení vybraných vlaků jedoucích na rameni Ledeč nad Sázavou - Světlá nad Sázavou - Havlíčkův Brod.

Trať 237 Havlíčkův Brod - Humpolec

Na této trati nedochází k žádné změně. Počet vlaků ani jejich datová omezení se nemění.

Trať 238 Havlíčkův Brod - Ždírec nad Doubravou (- Pardubice)

Na této trati nedochází k žádné změně. Počet vlaků ani jejich datová omezení se nemění.

Trať 240 (Brno -) Náměšť nad Oslavou - Okříšky - Jihlava

- Na této trati dochází pouze k drobným časovým úpravám vybraných ranních vlaků v úseku Třebíč - Střelice za účelem stabilizace ranní špičky v okolí Brna.

- První ranní vlak s odjezdem v 3:51 z Třebíče do Brna (Os 4801) nově zastaví ve stanici Studenec (jedná se o požadavek obce Studenec).

- Počet vlaků ani jejich datová omezení se nemění.

Trať 241 (Znojmo -) Moravské Budějovice - Okříšky

- Vlak z Moravských Budějovic s příjezdem v 6:22 do Znojma (Os 24803) nově nepojede v neděli.

- Vlak s odjezdem v 7:38 ze Znojma do Okříšek (Os 24804) nově pojede v úseku Znojmo - Moravské Budějovice v neděli celoročně.

- Vlak s odjezdem v 19:12 z Okříšek do Znojma (Os 24825) nově pojede v úseku Moravské Budějovice - Znojmo i v sobotu (náhradou za zrušený nedělní ranní vlak Os 24803).

- Časové polohy a datová omezení ostatních vlaků se nemění.

- O víkendech budou u většiny vlaků na trati 241 pravidelně nasazovány místo motorové jednotky řady 814 Regionova modernější motorové vozy řady 841 RegioSpider.

Trať 250 (Tišnov -) Žďár nad Sázavou - Havlíčkův Brod

- Na této trati dochází pouze k drobným časovým úpravám jednotlivých vlaků. Počet vlaků ani jejich datová omezení se nemění.

- Nově bude na této trati rozšířen IDS VDV o zastávky Níhov, Řikonín, Dolní Loučky a Tišnov. Rozšíření se týká pouze vlaků regionální dopravy - netýká se vlaků dálkové dopravy linky R9. Nově tedy bude do IDS VDV u vlaků regionální dopravy zaintegrována celá trať 250.

- Po nasazení nových elektrických jednotek Moravia v Jihomoravském kraji (předpoklad od května 2023) bude rozlomeno vozební rameno vlaků regionální dopravy na trati 250 v relaci Brno - Křižanov - Žďár nad Sázavou a zpět ve stanici Křižanov. Jedná se o vlaky v objednávce Jihomoravského kraje.

Trať 256 (Tišnov -) Nové Město na Moravě - Žďár nad Sázavou

- Na této trati nedochází k žádné změně. Počet vlaků ani jejich datová omezení se nemění.

- Nově bude na této trati rozšířen IDS VDV o zastávky Nedvědice, Doubravník, Prudká zastávka, Borač, Štěpánovice a Tišnov. Nově tedy bude do IDS VDV zaintegrována celá trať 256.

Trať 257 Studenec - Velké Meziříčí - Křižanov

- Na této trati dochází pouze k rozdělení vybraných vlaků do dvou tras - trasy jedoucí v pracovní dny a trasy jedoucí o víkendech. Vlaky téže časové polohy pojedou o víkendu pod jiným číslem než v pracovní dny. Cílem těchto úprav je zvýšení bezpečnosti provozu na trati D3.

Zdroj: České dráhy
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Kybernetickou bezpečnost kraje a jeho příspěvkových organizací má na starost nové oddělení

Kraj Vysočina - Od března 2024 přibylo mezi oddělení Krajského úřadu Kraje Vysočina jedno nové. Má na starost rozsáhlou a specializovanou agendu kybernetické bezpečnosti. Jeho vedoucím je kmenový zaměstnanec úřadu a odborník na informační bezpečnost ...

Obyvatelům Havlíčkova Brodu se od roku 2025 změní systém platby za popelnice

Město Havlíčkův Brod se chystá na významnou proměnu v oblasti odpadového hospodářství. Od 1. ledna 2025 dojde k zásadní změně v systému placení poplat ...

Vrcholí tendr na zhotovitele rozšíření odpočívky Mikulášov na dálnici D1

V těchto dnech vrcholí veřejná soutěž na zhotovitele rozšíření odpočívky Mikulášov na cca 95. km dálnice D1. Lhůta pro podání nabídek vypršela a hodno ...

ŘSD: Vybrali jsme zhotovitele opravy mostu na silnici I/34 u osady Pohledští Dvořáci

V uplynulých dnech bylo ukončeno výběrové řízení na zhotovitele opravy mostu na silnici I/34 u osady Pohledští Dvořáci, ve východních partiích Havlíčk ...

Jihlavská nemocnice využívá nové anesteziologické přístroje

Jihlavská nemocnice provedla významnou modernizaci svých operačních sálů. Celkem šest operačních sálů bylo vybaveno novými anesteziologickými přístroj ...





Sobota 20.4.2024
Kraj Vysočina
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes