HavlíčkůvBrodDnes.cz
HavlíčkůvBrodDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Titul Kuchař Vysočiny Junior 2017 si vyvařilo kuchařské duo z Jihlavy

07.04.2017
Iveta Vokurková a Jan Koudela z OA, SZŠ a SOŠS Jihlava mohou ode dneška používat titul Kuchař Vysočiny Junior 2017. Zvítězili totiž v konkurenci dalších devíti dvoučlenných týmů druhého ročníku gastronomické soutěže, kterou pořádá Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod. "Zkušenosti jsou rozum zadarmo, oceňuji, že děláte nad rámec svých povinností něco navíc, což Vás může posunout v osobním i budoucím profesním životě," poděkovala za účast v soutěži žákům středních škol Kraje Vysočina a vybraných partnerských škol i ze Slovenska radní Jana Fialová, která nad soutěží převzala záštitu stejně jako Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Soutěžící Kuchař Vysočiny Junior 2017 | Foto: Kraj Vysočina
Vítězný tým z jihlavské střední školy připravil kuličky kozího sýra na červené řepě a salátu z celeru jako předkrm a hlavním chodem bylo filátko ze pstruha s holandskou omáčkou na restované zelenině s bramborovo-citronovým pyré.
Stříbrnou medaili získala dvojice mladých mužů Jakub Dejmek a Ondřej Šibůrek z Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč a bronz patří domácímu týmu - Lukášovi Kocmanovi a Ondřeji Prchalovi z domácí Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod. Speciální cenu za nejpovedenější předkrm si převzali zástupci partnerské školy ze Slovenska - Klaudie Reizingerová a Adam Paulis ze SŠ gastronómie a cestovného ruchu Nitra, kteří připravili roládu plněnou kozím sýrem a zeleninou s pěnou z kozího sýra a glazovanou švestkou.

Deset soutěžních týmů mělo za úkol připravit předkrm s povinnou ingrediencí v podobě kozího sýru a hlavní chod se pstruhem duhovým. Vše musely stihnout do 1,5 hodiny a následně své výtvory prezentovat před porotou. "Hodnotili jsme vzhled pokrmu, originalitu a kreativitu, úroveň prezentace, konzistenci, chuť a vůni," informoval předseda poroty Lukáš Ende, komisař z Asociace kuchařů a cukrářů ČR, který spolupracoval s vyhlášeným šéfkuchařem, juniorským i seniorským Kuchařem roku a majitelem profesionální restaurace v Jihlavě Pavlem Marešem a krajskou radní Janou Fialovou. Druhá porota složená z pedagožek gastrooborů krajských středních škol se pak zaměřovala na práci v kuchyni, hodnotila technickou zručnost nebo třeba dodržování hygienických pravidel.

Vše nejlépe zvládli žáci OA, SZŠ a SOŠS Jihlava, Iveta Vokurková z druhého ročníku oboru Kuchař/číšník a prvák se stejným učebním zaměřením Jan Koudela. "Paradoxní na tom všem je, že jsme se oba vyučili v jiném oboru, já kadeřnicí a Honza elektrikářem, až potom jsme si našli cestu k vaření," přiznává Iveta Vokurková, která začala vařit už v pěti letech a k překvapení rodičů už tehdy zvládla za dvě hodiny celé menu. "Baví mě hlavně to vaření, ale i práce na pozici číšníka, práce s lidmi," doplňuje Honza Koudela, který se stejně jako Iveta plánuje "kuchařinou" živit. S výběrem pokrmů pomáhala vítězné dvojici učitelka odborného výcviku. "Na přípravu jsme měli málo času, a tak by se dala zlepšit například spolupráce, jsem ale velmi ráda, že zvítězili. Svou snahu, píli a čas proměnili v úspěch," pochvalovala si Dana Veselá z OA, SZŠ a SOŠS Jihlava.

Po roce, kdy se uskutečnil první ročník soutěže, organizátoři i porotci zaznamenali u soutěžících výrazný posun. "Pozitivní vývoj vidíme nejen v přípravě pokrmů, ale hlavně v jejich servírování," vysvětlila radní Jana Fialová. Souhlasil i ředitel Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod Jiří Forman, který avizoval záměr zapojit se do soutěže Gastro Junior Brno a z vysočinské soutěže udělat nominační kolo do celorepublikového finále soutěže mladých talentů.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Fotogalerie:

Další články z rubriky Zprávy

Na Vysočině se orlům daří vyvést mladé také díky ohleduplnosti lesníků

Kroužkování mláďat orlů mořských hnízdících v lesích na Vysočině dokončí v tomto týdnu ornitologové. Lesníci kvůli hnízdění chráněných druhů ptáků omezují své hospodaření. S ornitology ale spolupracují i při ochraně porostů obnovených po ...

ČOI: Vánoční řetěz s LED diodami může způsobit úraz elektrickým proudem

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je výrobek, který může znamenat pro spotřebitele vážné riziko úrazu elektrickým proudem. Jedná ...

Vodní ráj v Jihlavě se připravuje na start nové sezony

Bazény Vodního ráje na ulici Romana Havelky zatím zůstávají suché. Voda z nich musela být vypuštěna nejen kvůli pravidelné údržbě, ale také kvůli opra ...

NKÚ: Modernizace D1 za 28 miliard byla nekvalitní

NKÚ kontroloval modernizaci dálnice D1 na 160,8 km dlouhém úseku mezi Mirošovicemi a Kývalkou, která měla uživatelům přinést zejména zvýšení bezpečnos ...

České Dráhy: Na Vysočinu dorazily první dva RegioPantery

Na Vysočinu dorazily první dva vlaky RegioPanter. Moderní dvouvozové elektrické jednotky vyjedou v prvním květnovém týdnu na trať č. 250 mezi Havlíčko ...





Pátek 2.6.2023
Kraj Vysočina
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2023 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes