HavlíčkůvBrodDnes.cz
HavlíčkůvBrodDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Začínají Muzejní a galerijní noci v Kraji Vysočina

19.05.2017
Muzejní a galerijní noci probíhající již tradičně ve druhé polovině května a v první polovině června na území celé České republiky se staly nedílnou součástí nabídky řady kulturních institucí také v Kraji Vysočina. Vydat se za nimi můžeme i do všech krajských muzeí a galerií.
Ilustrační snímek | Foto: muzeum.ji.cz
Pelhřimovská muzejní noc se konala již dnes a Muzeum Vysočiny Pelhřimov si pro letošní rok zvolilo téma historického odívání s důrazem na spodní prádlo. Součástí večera byla vernisáž výstavy, workshopy pro děti a dospělé i módní přehlídka dobového spodního prádla.

O týden později, 26. května, nabídne Muzejní a galerijní noc Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě a Muzeum Vysočiny Jihlava. Galerie chystá v rámci prodloužené otevírací doby komentovanou prohlídku výstavy "Rudolf Kremlička - Cesta k modernímu obrazu", kreativní dílnu, portrétování návštěvníků či prezentaci nového cyklu malířky, grafičky a ilustrátorky Terezy Říčanové "Obrazy světa". Rovněž v jihlavském muzeu bude pro návštěvníky připraven bohatý program, mimo jiné komentovaná prohlídka interaktivní výstavy "Stroj času", přednáška z oboru archeologie, autorské čtení zoologa Pavla Bezděčky a chybět nebude ani závěrečná ohňová show. Stejný termín, 26. května, si pro svoji galerijní noc vybrala Horácká galerie v Novém Městě na Moravě a návštěvníky tentokrát zavede do období baroka. V průběhu večera budou probíhat individuální prohlídky expozic s komentářem průvodců v dobových kostýmech, kreativní dílny zaměřené zejména na malé návštěvníky, otevře se galerijní kavárnička, připraven je koncert a šermířské vystoupení na závěr.

V Havlíčkově Brodě se na Muzejní a galerijní noci, 2. června, již tradičně budou podílet společně krajská galerie, muzeum a knihovna. V Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě si budeme mít možnost "hrát s výstavou", zhlédnout divadelní představení, zapojit se do výtvarné dílny pro děti i dospělé nebo do detektivní hry. Noc v Muzeu Vysočiny Havlíčkův Brod se zaměří na téma Příroda Havlíčkobrodska. V poznávacích kvízech a dílničkách budou návštěvníci poznávat přírodniny, zvířata a zvuky místní přírody. Zároveň budou opět zpřístupněny chodby 2. podzemního podlaží, kterými návštěvníci budou moci volně procházet mezi galerií a muzeem.

Třebíčská muzejní noc 2017 je na programu 9. června. Muzeum Vysočiny Třebíč pozve na komentované vstupy do expozic muzea, prohlídku výstavy "FRANTA ve sbírkách českých soukromých sběratelů" s kurátorkou výstavy, nabídne vystoupení tanečního souboru Yocheved a spoustu dalších aktivit pro děti i dospělé jak v expozicích Muzea Vysočiny Třebíč, tak v zámeckém Předzámčí v expozici Cesty časem.

Svým rozhodnutím - zpřístupnit expozice, krátkodobé výstavy a doprovodný program v netradiční dobu atraktivním způsobem, se přihlášené organizace z Vysočiny zapojují do celorepublikového Festivalu muzejních nocí. Letošní XIII. ročník Festivalu muzejních nocí probíhá ve dnech 19. května až 10. června 2017. Přehled všech přihlášených institucí a jejich muzejních nocí je uveřejněn na webových stránkách Asociace muzeí a galerií ČR www.muzejninoc.cz.

Česká republika se k festivalu připojila poprvé v roce 2004 Pražskou muzejní nocí. Od roku 2005 se organizace každoročně ujímá Asociace muzeí a galerií ČR, z. s. ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR a Národním muzeem. Od čtvrtého ročníku je festival otevírán národním zahájením, které se každý rok uskutečňuje ve spolupráci s Asociací krajů ČR a některým z krajů České republiky.

Národní zahájení XIII. ročníku festivalu se uskuteční dnes v prostorách litoměřického hradu a letošní festival uzavře Pražská muzejní noc v sobotu 10. června.

Festival muzejních nocí je velmi pozitivně vnímám širokou veřejností, stal se významným kulturním, společenským fenoménem a navazuje na Mezinárodní den muzeí (18. května). Každý rok se k němu hlásí stále více institucí a stoupá počet návštěvníků.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Kraj Vysočina projedná vyšší podporu Mezinárodnímu festivalu dokumentárních filmů

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, jehož partnerem je Kraj Vysočina, by měl být příští rok, podle slov ředitele festivalu Marka Hovorky, prodloužen z šesti na deset dní. Organizátoři tak reagují na rostoucí počet diváků, limitované ...

Letní prázdninová soutěž Déčka již po osmé, tentokrát s podtitulem Konec telky?!

Stejně jako v předchozích letech přichází Déčko s letní prázdninovou hrou pro celou rodinu, tentokrát s podtitulem Konec telky?! Principem je motivova ...

Vlajkonošem sportovní výpravy z Vysočiny na Olympiádu dětí a mládeže je legendární hokejista Patrik Eliáš

Sportovní výprava v barvách Kraje Vysočina čítající 82 sportovců dnes zahájila tažení k získání olympijských medailí. V Královehradeckém kraji začala ...

Muzeum Vysočiny pořádá výstavu k národnostním menšinám na Havlíčkobrodsku

Až do poloviny ledna příštího roku je v Muzeu Vysočiny Havlíčkův Brod k vidění výstava s názvem Národnostní menšiny na Havlíčkobrodsku a jejich svátky ...

V sobotu 15. října uvede Horácké divadlo Jihlava další premiéru

Hra Fabian autora Ericha Kästnera v dramatizaci Romana Sikory, to je nová česká premiéra, kterou uvede v sobotu 15. října 2022 na velké scéně Horácké ...





Čtvrtek 25.4.2024
Kraj Vysočina
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes