HavlíčkůvBrodDnes.cz
HavlíčkůvBrodDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Desatero: Jak se vyhnout zneužití platební karty

09.10.2019
Počet případů zneužití bezkontaktních platebních karet roste, mimo jiné proto, že jimi lze bez použití PINu platit drobné nákupy do hodnoty 500 Kč. Málokdo však ví, že zneužít lze nejen ztracenou nebo ukradenou platební kartu. Moderní technologie a čtečky umožňují dnes přečíst údaje uložené i na kartě, kterou má její uživatel pečlivě založenou v peněžence. Předkládáme proto deset praktických tipů, jak neoprávněnému použití platební karty předcházet.
Foto: mediabase.cz
Nebezpečí zneužití platební karty je obecně známou věcí. Vzhledem ke zvyšování počtu případů vstoupily 14. září v platnost nová nařízení Evropské unie, podle nichž by měly mít operace prováděné kartou dvoufaktorové ověření uživatele. Bez ohledu na konkrétní legislativní opatření může každý majitel karty sám přispět k tomu, aby riziko neoprávněného použití snížil na minimum.

1. Nikdy nenoste platební kartu a PIN pohromadě
Samozřejmost, která ale není vždy dodržovaná. Pokud používáte více platebních karet a všechny PINy si nepamatujete, raději, než abyste si založili jejich seznam do peněženky, si vytvořte v telefonu zaheslovaný dokument s jejich popisem.

2. Kartu nikomu nepůjčujte
Pokud bankomat při výběru nevydá peníze, nežádejte cizí osoby o pomoc. Nebezpečí nehrozí pouze v tom, že byste jim sdělili PIN. Pachateli stačí, když si nepozorovaně z vaší karty pořídí základní data z obou stran. Se získanými informacemi může provádět elektronické platby, například nakupovat zboží na internetu i později, kdy už kartu nebude mít u sebe.

3. Dávejte si pozor na osoby, které se kolem bankomatu pohybují
Dobře se podívejte, jestli za vámi nestojí u bankomatu někdo cizí příliš blízko. Pokud máte pocit, že tomu tak je, raději operaci ihned ukončete a vraťte se později.

4. Při zadávání PINU si klávesnici kryjte rukou nebo peněženkou
Klávesnice všech bankomatů mají číslice uspořádány stejně. Naučte se zadat PIN bez toho, abyste se museli na klávesnici přímo dívat. Při zadávání jednou rukou klávesnici zakryjte a druhou zadejte PIN. Pokud ruka nestačí, překryjte klávesnici peněženkou.

5. Nedovolte obchodníkovi, aby s vaší kartou odcházel z vašeho dohledu
Jak už jsme uvedli výše, ke zneužití pro elektronické platby stačí útočníkovi údaje získané z obou stran karty. Restaurace a obchody, ve kterých nepřikládáte kartu k terminálu přímo u pokladny, musí být vybaveny mobilním bezdrátovým terminálem. Nikdy se nenechte obchodníkem přemluvit, že vaši kartu za minutu přinese zpět.

6. Zjistěte si informace o tom, jak co nejrychleji platební kartu zablokovat
Kontakt na vaši banku pro případ rychlého zablokování bývá zpravidla uložen na platební kartě. Pokud vám ji ale někdo zcizí, budete ho složitě hledat. Uložte si proto kontakt na zákaznickou linku banky do mobilního telefonu a přesvědčte se, že znáte všechny náležitosti pro blokaci ztracené karty.

7. Braňte se zneužití karty speciální čtečkou pomocí "Blokarty"
Bezkontaktní kartu lze pomocí speciální čtečky zneužít i v případě, kdy ji máte u sebe uloženou v peněžence. Obrana proti tomuto útoku je snadná - stačí na stejné místo založit speciální "Blokartu" (www.blokarta.cz). Ta vyruší všechny pokusy o nechtěnou platbu nebo přečtení citlivých informací z platebních karet uložených v její bezprostřední blízkosti.

8. Nenakupujte na malých neověřených zahraničních e-shopech
Dávejte si pozor na mimořádné, mnohdy až 90 % slevy na značkové zboží prodávané v podezřelých internetových obchodech. Tyto nabídky se mohou šířit i na sociálních sítích a obchody se často tváří jako oficiální zastoupení. Tuto skutečnost si vždy ověřte návštěvou internetových stránek značky. Nákupy ve velkých ověřených obchodech a tržištích můžete považovat za bezpečné.

9. Nikdy neuvádějte údaje o platební kartě do e-mailů
Podvodníci často využívají Phishing - rozesílání e-mailových či jiných zpráv, které vyzývají adresáta k zadání osobních údajů nebo čísel platebních karet. E-mail se často, včetně grafiky, tváří jako oficiální zpráva banky nebo jiné instituce.

10. Pravidelně kontrolujte výpisy z účtu
Aspoň jednou za měsíc projděte elektronický nebo tištěný výpis z účtu. Pokud objevíte podezřelou transakci, ihned ji ověřte a případně reklamujte.
Autor: Filip Vítek
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Starfish Prime: Američané v roce 1962 odpálili atomovku ve výši 400 kilometrů nad povrchem

Dne 9. července 1962 se odehrála jedna z nejvýznamnějších událostí v historii jaderných zkoušek. Americká raketa Thor, nesoucí hlavici o síle zhruba 1,4 megatuny TNT, vystoupala do výšky 400 kilometrů nad povrchem. Tento pokus, známý jako Starfish ...

Hrozby pro macOS: Detekce adwaru Pirrit tvoří až 40 % všech zachycených případů

Detekce adwaru Pirrit dosahovaly v loňském prosinci téměř 40 procent všech zachycených případů škodlivého kódu na platformě macOS v Česku a na Slovens ...

Rok 2024 bude v Česku Rokem motýlů

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) vyhlašuje rok 2024 Rokem motýlů. Během roku budou po celé České republice probíhat zajímavé aktivity, díky kterým s ...

Jak získat zpět peníze za nedoručené dárky?

Mnoho lidí se nedočkalo objednaných vánočních dárků pro jejich blízké. Pokud prodejce nevrací peníze nebo ani nekomunikuje, existuje způsob, jak částk ...

Banky v roce 2023 poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun, plně digitální hypotéka je na spadnutí

Banky v roce 2023 přes náročnější tržní podmínky poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun. Z toho klienti skupiny ČSOB uzavřeli hypo ...





Úterý 19.3.2024
Kraj Vysočina
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes